Zaterdag 22 maart is de showroom in Meppel open zonder afspraak (11-16 uur)

Hoe kies je de voor jou geschikte boule?

In het "doolhof" van de petanquewereld is het (voor de beginnende wedstrijd bouler) soms moeilijk een keuze te maken uit de grote aanbod van petanque ballen.

Welke diameter? Met of zonder striage? Een harde boules, een zachte of misschien wel een dempende boule?. Koolstof staal of Inox? Welk merk te kiezen?

JDC Sport kan jou hier goed in adviseren. Wij zijn al meer dan 40 jaar ! officieel distributeur van Obut, en zijn marktleider op petanque gebied. Als groothandel leveren wij aan sportwinkels en campingwinkels in Nederland en België. Particulieren kunnen een aankoop doen in onze webshop, een bezoek plannen aan onze showroom in Meppel of langskomen bij de diverse nationale petanque evenementen waar wij met een stand aanwezig zijn. Check de agenda voor data.

Naast Obut hebben wij merken als MS Petanque, Unibloc en TORO Petank in ons assortiment.

Waar moet je op letten bij het kiezen van petanque ballen? :

1. De diameter

De keuze van de diameter van een jeu de boules bal hangt af van de vorm van de hand van de speler en de lengte van zijn/haar vingers, en het type spel dat u speelt: schieten en/of of plaatsen.

De meest gebruikelijke diameters zijn:

Voor mannen: 74-75 mm

Voor vrouwen: 72-73 mm

2. Het gewicht

De meest gebruikelijke gewichten zijn:

Voor mannen: 700 – 730 gram

Voor vrouwen: 680 – 710 gram

Pointeurs spelen het liefst met boules met striage en een gewicht tussen de 700 en 730 gram omdat een zware boule eerder 'stopt'.

Tireurs daarentegen geven vaak de voorkeur aan gladde boules met een gewicht tussen de 680 en 700 gram, want met een lichtere boule is minder kracht nodig en is bovendien de zwaaibeweging nauwkeuriger.

3. De hardheid

Een zachte boule zal minder hoog opstuiten op een harde ondergrond en ook minder ver terugstuiten bij het schieten op een andere boule (meer kans op een carreau sur place). Maar een zachte boule vertoont eerder gebruikssporen en slijt sneller dan harde of half harde boules.

Een harde of halfharde boule is meer geschikt voor zachte terreinen en heeft een langere levensduur.

Boules met de hardheid + zijn ideaal voor aanvallend ingestelde spelers.

Goede spelers, en vooral tireurs, spelen het liefst met de zachtst mogelijke boules of met de sinds enkele jaren ontwikkelde anti-rebound boules. Deze ballen hebben een dempende werking, waardoor de bal minder hard terug stuitert wanneer deze in contact komt met een andere boule.

Voor meer recreatief ingestelde spelers en de beginnende wedstrijd speler is een halfzachte boule het meest geschikt. Het zijn allround boules en geschikt voor alle terreinsoorten, zowel bij het schieten als bij het plaatsen.

4. De staalsoort

Er bestaan twee verschillen soorten staal: roestvrij staal en koolstofhoudend staal.

Roestvrij staal (INOX):

• Topkwaliteit

• Heeft een lange levensduur

• Voor een fluweelzachte grip van roestvrijstaal

• heeft weinig onderhoud nodig

Koolstofhoudend (CARBON) staal:

• heeft een ruwere en stevigere grip

• is voorzien van een chromen of zwarte toplaag. Deze laag verdwijnt in de loop van de tijd door het spelen.

• moet van tijd tot tijd met olie behandeld worden om roestvorming tegen te gaan. Meestal volstaat het echter als u de ballen na het spel droog weglegt.

5. De striage (groeven)

Iedere jeu de boules bal is standaard voorzien van de merknaam, het gewicht en het serienummer. Spelers herkennen hun boules aan deze kenmerken. Met de keuze voor verschillende groeven (striages) kunnen boules nog beter herkenbaar gemaakt worden tijdens het spel.

Pointeurs spelen het liefst met boules met groeven, want groeven bieden een betere 'grip' op moeilijke terreinen.

Tireurs hebben doorgaans de voorkeur voor gladde boules omdat die niet in de hand blijven 'haken'.

Dit is echter geen wet van meden en perzen. Iedere speler heeft zijn of haar persoonlijke voorkeur voor glad of met striage.


Bekijk hier een filmpje van Obut over het kiezen van petanqueballen (franstalig)


Het meten van de hand

Voor het bepalen van de grootte van de boules, meet je de hand waarmee je gooit: Spreid alle vingers en meet vervolgens de afstand tussen duim en pink. Bekijk hierna de maattabel hieronder. Is de afstand tussen duim en pink bij jou 19 cm, dan is de voor jou geschikte diameter 74 wanneer je een plaatser bent tot maximaal 76 wanneer je een tireur bent. NB. In de praktijk blijkt het "beter" om boules niet te groot te kiezen. Wanneer je met te grote boules speelt, gaat je energie meer zitten in het vasthouden van de boule dan in het richten op de but. Ook spelen met te kleine boules is niet aan te raden. De kans bestaat hier dat een boule aan je hand blijft hangen bij het werpen.

In onze showroom en tijdens toernooien hebben wij een handmeter van Obut bij ons, waarmee we eenvoudig de diameter van je hand kunnen opmeten.

hand opmeten petanque

"Stuitertest"

De afbeelding hiernaast geeft weer hoe hoog een bal stuitert, afhankelijk van het type boule.

HOE BOULES TE KIEZEN